Nagyon sokszor hallhatjuk azt, hogy úgy harapott meg valakit kutya, hogy semmi előjele nem volt annak. Ez igazából nagyon ritka. A legtöbb kutyus gyönyörűen jelzi azt, ha számára nem kényelmes az adott szituáció, és esetleg harapni készül. Sok esetben már mindent megpróbált kedvencünk, hogy jelezze felénk a számára kínos helyzetet.

A kép azt szemlélteti, hogy egy kiegyensúlyozott kutya milyen viselkedési formákat vesz fel, mielőtt eljut a tettlegességig. Körülbelül 10 lépés van előtte, de persze minden kutya más, így ezek összemosódhatnak. De általánosságban elmondhatjuk, hogy az a kutyus, amelyik alapból megfelelően kommunikál, és megtanulta értelmezni az emberi viselkedést is, arra ráhúzható a fenti agressziós létra.

Nagyon fontos ezért tisztában lennünk azzal, hogy mit is szeretne felénk kommunikálni kutyánk, így elengedhetetlen, hogy ismerjük ezeket a lépéseket is. Nagyon aggasztó látni sokszor azt, hogy néhány ember figyelmen kívül hagy sok jelet. A kutyus próbálja a tőle telhető legjobban kifejezni azt, hogy kényelmetlenül érzi magát, viszont az ember ezt nem tudja rtelmezni (rosszab esetben nem is akarja). A végén pedig megtörténik a baj.

Nagyon sok, az interneten felkapott videóban vélhetjük felfedezni a fenti jeleket, amiket a laikusok cukinak tartanak, ám fogalmuk sincs, hogy mi is zajlódhat le ilyenkor a kutyákban – gondoljunk csak az orr nyalogatására, vagy ásításra.
Ezért kell megtanulni a lépéseket, hogy megtanuljuk megérteni, hogy mi játszódik le kedvencünkben ilyenkor. Tudnunk kell, hogy mikor kényelmetlenül kezd viselkedni, akkor tiszteletben kell tartsuk a személyes terét, és figyelni a további jeleket.

Harapás előtt – a kihagyott lépcsőfokok

Amikor a kutya viselkedését figyelmen kívül hagyják, vagy azt tanulta, hogy a kommunikációja nem ér célba, előfordul, hogy pár lépést kihagy az agressziós létrán a harapás előtt. Ez az jelenti, hogy egy félős, vagy stresszes kutyus esetében nem feltétlenül lehet a fenti lépéseket megállapítani, mert korábban ignorálva voltak az általa adott jelzések, vagy netalán még büntetve volt érte (pl. morgás). Ezért fordulhat elő sokszor, hogy a kutya minden figyelmeztető jel nélkül, hirtelen harapott.
Elengedhetetlen, hogy megtanuljunk “kutyául”, hogy értsük a figyelmeztető jeleket, amit felénk próbálnak kommunikálni, és ha kényelmetlenül érzik magukat, megadni nekik a személyes terüket.

Soha nem szabad ez okból kifolyólag büntetni ezeket a jeleket, mint például a vicsorgást. Ha a kutya érzi magát annyira kényelmesen, hogy ki tudja fejezni, hogy a szituáció számára nem jó, vagy akár stresszes úgy, hogy morog és megpróbál kihátrálni, az egy jó dolog. Ez azt jelenti, hogy kommunikál velünk, így tiszteletben kell tartanunk, és megfelelő választ adni neki.

Az agressziós létra egy igen hasznos dolog, amit mindig észben kell tartanunk, ha kutyákkal foglalkozunk – akár ismerjük a kutyust, akár nem. De emlékezzünk mindig arra, ha a kutyus azt tanulta, hogy az általa adott jelzéseket figyelmen kívül hagyják, könnyen lehet, hogy “átugorja” a jelzéseket, és rögtön a harapást alkalmazza.

Forrás: canineprinciples.com