Biztos nagyon sok gazdi számára ismerős az a helyzet, amikor kutyasétáltatás közben hangosan szaladnak felénk, hogy ‘Jajj de cuki kutyus, gyere ide, hagy simogassalak meg!’. Érdemes tisztában lenni a helyes megközelítés lépéseivel!

Először is, nem szabad letámadni a kutyát; engedd, hogy ő tegye meg a kezdő lépést. A legjobb az, ha a kutyus döntheti el, hogy szeretne-e közeledni, vagy sem. Engedj neki kellő teret, hogyha szeretne, továbbállhasson. Semmiképpen ne fogd le, ne akadályozd a szabad mozgásban.

Ha szemből közelítesz, az a kutya számára esetleg fenyegető, veszélyt jelentő mozdulat lehet a részedről. Ebben az esetben fordítsuk felé az oldalunkat, hogy a vállunk nézzen a kutyus felé. Maradjunk mozdulatlanok, hogy el tudja dönteni, hogy szeretne közeledni, vagy sem.

A kutyák testbeszédében a direkt szemkontaktus fenyegető lehet, általában egymás figyelmeztetésére, elijesztésére használják. Próbáld meg ezt elkerülni úgy, hogy elfordítod a fejedet, használd inkább a perifériás látásodat. Ám ha mindenképp a kutyus szemébe nézel, tedd azt csak rövid ideig, nézz el többször. A sok pislogás is segíthet még.

Ha elérted azt, hogy magától megközelítsen, megszagoljon, engedd, hogy tovább is sétáljon.

Ha a kutya gazdája is jelen van a legjobb az, ha engedélyt kérünk tőle, hogy megsimogathassuk kedvencét. Szem előtt kell tartani viszont, hogy a legtöbb kutyus nem szereti azt, ha idegenek megsimogatják. Ebben az esetben tartsuk ezt tiszteletben, és álljunk arrébb. Nagyon sokszor elég nekik az, ha megszagolhatják a kezedet például, és tovább is állnak.