A kutyák már évszázadok óta velünk élnek, de hogyan hatott rájuk az eltelt idő? Tudnak esetleg unatkozni egyáltalán?

Korábban a kutyáknak sokkal több feladatok kellett ellátniuk, mint manapság. Agyalniuk kellett azon, hogy hogy fognak élelemhez jutni, ami nagy feladat volt számukra. Akár órákat tudtak vadászattal tölteni egy nap. A szabadon élő kutyáknak volt kapcsolatuk más kutyákkal, illetve a saját terület védelmére is nagy hangsúlyt fektettek.
A későbbi szakaszokban sok időt töltöttek az emberek őseinek és azok területeinek megfigyelésével. A háziasítás után nagyon hamar az ember is munkára fogta a kutyát, így akkor sem volt sok energiájuk az unatkozásra.

Manapság ez egyre inkább háttérbe szorul, mostani kedvenceinknek – tisztelet a kivételnek – nem sok dolguk van már.

Nem jelenthetjük ki határozottan azt a tényt, hogy a kutyák tudnak unatkozni, mert nem tudjuk, hogy mit is éreznek valójában. Nem vagyunk biztosak abban, hogy érzik azt a “szürkeséget”, ami azzal jár, hogy sose tapasztalnak semmi újat, vagy érdekfeszítőt. Amit tudunk az az, hogy boldogak abban a háziasított biztonságban, amit nekik nyújtunk, és ez több mint elég számukra (szerintünk).

Azonban biztosak lehetünk abban, hogy kedvenceink tudnak kedvtelenek lenni. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a pszichológiai szükségleteikre, az könnyen bajhoz is vezethet. A felesleges energiák könnyen sztereotipikus cselekedetekhez vezethetnek, mind például a saját farok, vagy árnyék kergetése. Tehát, ha nem is lehetünk abban biztosak, hogy unatkoznak kedvenceink, mindenképpen lefoglalhatjuk őket úgy, hogy különböző gondolkodós játékokat játszunk velük, hogy az elméjük is aktív maradjon.

Jelek, amik arra utalnak, hogy nincs eléggé lefoglalva mentálisan:

  • Rágja magát, vagy a körülette lévő tárgyakat
  • Túlzott ugatás – bármilyen túlzásba vitt cselekvés
  • Depresszió, érdeklődés hiánya
  • Figyelemfelkeltő viselkedés – elénk hozza a játékot, felugrál

Minden fajtának megvannak a maga mentális igényei. Vannak nyugodtabb, kevésbé aktív fajták, illetve vannak hiperaktív fajták. A gazdi feladata az, hogy megismerje kedvencét, és megtalálja számára a legjobb elfoglaltságot.

Az unatkozás kialakulásának megelőzése

Ha elhatároztad, hogy kutyát szeretnél, akkor előtérbe kell helyezned az ő igényeit is a sajátod mellett. Emlékezz vissza, mielőtt az ember háziasította a kutyát, ők az idejük nagy részét élelemszerzéssel és a falkán belül kapcsolatok kialakításával töltötték. Ezeket a mai napi életükbe is könnyen beleilleszthetjük.

Íme néhány egyszerű unalom űző tipp, melyekkel megelőzhető az unalom jeleinek kialakulása:

  • Tegyél egy Kong, vagy bármilyen erre a célra gyártott játék belsejébe finom falatokat, és hagyd neki, hogy onnan egye ki – esetleg le is lehet fagyasztani
  • Rejts el pár falatot/játékot a házban/ház körül, és hagyd, hogy megkeresse
  • Keress barátokat kedvencednek, és biztosíts számukra elég időd a játékra
  • Taníts neki valami újat
  • Keress közös aktivitásokat (agility, frizbi, flyball, stb…)

Míg a kutyák nem tudják elmondani nekünk, hogy unatkoznak, addig kötelességünk mentálisan is lefárasztani őket a nap folyamán. Meg kell találni a számukra legmegfelelőbb elfoglaltságot, ami az ő saját igényeikhez igazodnak, és örömüket lelik bennünk.

Cikk: canineprinciples.com
Kép: sinful-robotics.com